Re-Natura Mataró
Projecte de renaturalització i resiliència dels espais periurbans i urbans de Mataró
L’Ajuntament va presentar el novembre passat el projecte Re-Natura Mataró que preveu importants actuacions per recuperar, millorar i adaptar a nous usos les rieres, zones verdes i patis escolars de la ciutat. Ara, tal i com estava previst, arriba el moment d’obrir el projecte a la participació ciutadana per compartir i recollir propostes que enriqueixin aquesta ambiciosa iniciativa d’adaptació de Mataró al canvi climàtic.
Els objectius de Re-Natura Mataró estan en consonància amb el Pla d’Acció de Mataró Agenda Urbana 2030, que va identificar la renaturalització de la ciutat com un dels projectes estratègics de futur per avançar cap a una ciutat més resilient i ecològica, alineada també amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. En aquest sentit, les actuacions també estan d’acord amb l'Estratègia Mataró pel Clima i el Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima.
El projecte Re-Natura Mataró preveu importants actuacions per recuperar, millorar i adaptar a nous usos les rieres, zones verdes i patis escolars de la ciutat. Un dels trets característics dels projecte és la implicació de la ciutadania ja que a través de diferents accions es compartiran i recolliran propostes que enriqueixin aquesta ambiciosa iniciativa d’adaptació de Mataró al canvi climàtic.
Es plantegen 2 grans accions:
1. PDIVM (Pla Director d'Infraestructura Verda de Mataró): Actuació de planificació estratègica que es redactarà entre el maig de 2024 i el maig de 2025.
2. Conjunt de 6 actuacions concretes per enfortir la infraestructura verda i millorar la biodiversitat:
- Millora i naturalització de la riera de Sant Simó (B1): es preveu, entre altres, la retirada d’escolleres i canyes, la revegetació amb espècies autòctones i la millora de la connectivitat amb la trama urbana.
- Recuperació socioambiental de la riera d’Argentona (B2): eliminació d’espècies invasores i plantació d’arbrat i arbustives, ordenació i restauració ecològica del camí del marge per a usos lúdics, eliminació parcial de paviment al voral de la Via Sèrgia i implantació de sistemes de filtratge natural, incorporació de refugis de fauna i creació d’una zona d’horts urbans propera a la ronda de Josep Tarradellas.
- Millora de la biodiversitat i resiliència al Parc Central (B3): a l’àmbit del recinte antic es renovaran les espècies d’arbrat més problemàtiques, es renovarà el sòl i millorarà el drenatge del conjunt, es preveu una bassa naturalitzada i s’incorporaran refugis de fauna. Al nou Parc Central es substituirà la plantació de pollancres, es crearà un jardí d’aigua per gestionar l’aigua d’escorrentiu, es substituirà la gespa per pradera natural i es plantarà nou arbrat per crear més ombra i acompanyar els camins existents. Les noves plantacions d’arbrat i arbustiva s’ubicaran a diferents punts per augmentar la densitat i també per millorar zones de jocs infantils.